אני מאמינה שאת מסעדת אמא הירושלמית אין באמת צורך להציג. המוסד הקולינארי הוותיק מוכר היטב גם מחוץ לגבולות ירושלים, בזכות התפריט הביתי המבוסס על חומרי גלם טריים, שיטות בישול מסורתיות ומנות מנצחות.
כשנמאס מהקרפצ'יו ומהסושי מתחשק לפעמים לחזור לפשטות, לתבשילים המסורתיים, כאלה שנהוג לכנות "אוכל של אמא" (ביטוי שאיכשהו השתרש בשפה הישראלית במשמעות של אוכל מזרחי, למרות שאני מניחה שלא כל אמא גלגלה קובה ועלי גפן, ומבחינת בן זוגי למשל אוכל של אמא זה בכלל לזניה).
במסעדת "אמא" מתגאים באוכל כזה, ובראש ובראשונה במגוון מנות הקובה והממולאים ששמן וטעמן יצא למרחוק. האוכל במסעדת אמא נעשה בצורה מסורתית ומוגש באהבה כבר למעלה משלושה עשורים. המסעדה מציעה תפריט עשיר הכולל תבשילים ביתיים ומנות מנחמות ומחבקות, חפות מהתחכמויות ומלאות בנשמה.
המסעדה, המתהדרת במיקום אסטרטגי בכניסה לירושלים (בפאתי שוק מחנה יהודה, בפינת הרחובות הרב שמואל ברוך ושדרות בן צבי), שוכנת בבניין עתיק ומעוטר בקשתות שבו ארבעה חללים מאבן ירושלמית, המשווים למקום אווירה אינטימית חמה ונעימה. התפריט המנצח, היצע היינות הרחב, השירות האדיב, המיקום, החנייה הצמודה ובעיקר מנות הקובה והממולאים שטעמן יצא למרחוק, הפכו את המקום לאבן שואבת למקומיים ולתיירים כאחד, המגיעים לארוחת צהריים לא מחייבת, לפגישת עסקים או לאירוע משפחתי חגיגי.
המסעדה נקראת על שמה של אמא מרים בנימין, אשר פתחה את המקום בשנת 1981, יצרה תפריט פשוט, טרי, ביתי וכשר עם נגיעות מהמטבח הכורדי והעירקי, ועד היום מבקרת במטבח ומשגיחה על שימור הטעמים המסורתיים ועל אופן הכנת מנות הקובה. עם השנים עבר ניהול המסעדה לידי בנה של מרים, יורם בנימין, ועל המטבח מנצח כיום השף ראובן סיוון, אשר מדי יום מכין בנוסף למנות הקבועות בתפריט תבשילים יומיים מתחלפים.
הוזמנתי להתארח במסעדה ולטעום מהתפריט המגוון והעשיר, ולגלות בעצמי את טעמן העשיר והכובש של המנות המסורתיות.
המנות הראשונות בתפריט כוללות מגוון עשיר של סלטים (חצילים בטעמים שונים, מטבוחה, טאבולה, סלק, גזר ועוד), ומרקים (שעועית, עדשים). כמנות עיקריות בתפריט מצאנו תבשילי קדרה מיוחדים, מנות בשריות שונות, תוספות ביתיות ומנות הדגל של המסעדה בגרסאות בשריות, צמחוניות וטבעוניות.
בין המנות - ירקות ועלי גפן ממולאים וקובה במבחר טעמים - קובה נבלוסיה במילוי בשר וצנוברים במעטפת בורגול או קובה במילוי פטריות וצנוברים במעטפת אורז (שניהם מטוגנים), קובה חמוסתא במילוי בשר, מוגש במרק חמצמץ עם קישואים, סלרי ומנגולד, קובה מטפוניה במילוי בשר, מוגש במרק עם גזר, קישואים, דלעת ועגבניה וקובה צמחוני המוגש במרק ירקות.
למרבה ההפתעה אפילו בן זוגי שאינו מחבב עלי גפן ממולאים אכל בהנאה את מנת עלי הגפן וקבע שאם כל עלי הגפן הממולאים היו כל כך טעימים - הוא היה מסכים לאכול את המנה גם במקומות אחרים. התענגנו גם על קובה נבולסיה שכללה בשר מטוגן עם בצל ותערובת תבלינים שבהם פלפל אנגלי, הל, אגוז מוסקט, קנמון ציפורן וורדים.
בין כל מבחר מרקי הקובה קשה מאוד לבחור מה להזמין מהתפריט. אישית תמיד העדפתי קובה סלק (המרק הכתום-אדום) על פני קובה חמוסתא (המרק הצהוב), אבל במסעדת אמא התחרות בהחלט קשה. את הקובה מכינות נשים מבוגרות ומנוסות שגלגלו אלפי קובה בחייהן, ומרקמו רך ונימוח בפה. המעטפת החיצונית הרכה בשילוב המילוי המורכב מתערובת בשר ותיבול מיוחד, הופכים את מרקי הקובה במסעדה למנות שכל אורח חייב לטעום.
אחת המנות המיוחדות ביותר היא ללא ספק מנת המקלובה. פירוש המילה "מקלובה" הוא - "הפוך", וקל להבין כיצד זכתה המנה לשמה. מדובר בכתר אורז מפואר שמוגש הפוך וכולל ירקות ובשר פרגיות רך. האורז מתובל בנדיבות בקינמון, בהרט ותבלינים נוספים ושילוב הטעמים יוצר מנה מרשימה וטעימה.
מנות בשריות אחרות מוכנות במקום על גריל פחמים כדי להעניק לבשר לטעם מעושן, בין אם מדובר בקבב או בסטייק.
בשלב הקינוח תמצאו בתפריט מגוון מאפים ומתוקים מסורתיים, כגון עוגיות עירקיות ממולאות בתמרים, מעמול ובקלאווה נוטפת דבש.
עוד במסעדה:
במסעדה תמצאו תפריט ארוחות עסקיות, המוגש בימים א-ה בין השעות 17:00-11:00 (60-140 ₪, בהתאם למנה העיקרית), חדרים פרטיים לאירועים ולקבוצות ומגוון רחב של מנות הניתנות לקחת הביתה, כולל מנות הקובה המפורסמות הנמכרות קפואות במחירים מפתיעים.
תמיד כיף לבקר במסעדת אמא, ואין זה מפתיע שירושלמים ותיירים חוזרים אליה שוב ושוב. אם עוד לא הכרתם את המוסד הירושלמי הזה - אתם חייבים להכירו בפעם הבאה שאתם מגיעים לעיר הקודש. לא תתחרטו לרגע.
מסעדת אמא
רח' שמואל ברוך 55 ירושלים.
טלפון: 02-6246860;
תגובות
הוסף רשומת תגובה